Barista” στα ιταλικά ονομάζεται ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από ένα μπαρ και σερβίρει ποτά, αλκοολούχα ή μη.

 

Στην εποχή μας Barista αποκαλείται αυτός που είναι εξειδικευμένος στην τέχνη του καφέ και ειδικότερα στα ροφήματα που ως βάση έχουν τον καφέ Espresso.

 

Ο επαγγελματίας Barista γνωρίζει τα μυστικά του καλού καφέ, από την αποθήκευση των κόκκων, την ορθή παρασκευή ροφήματος έως και τη δημιουργία νέων συνταγών.

 

Επίσης, χειρίζεται και συντηρεί καθημερινά επαγγελματικές μηχανές εσπρέσο και μύλους κοπής φρέσκου καφέ.

 

Πρόκειται για ένα απαιτητικό επάγγελμα που απαιτεί διαρκή επιμόρφωση, καθώς αυτό που διακρίνει τον Barista είναι η βαθιά γνώση του προϊόντος και των εξελίξεων του κλάδου.

 

H COFFEEMENTORS με στόχο οι συνεργάτες της να γίνονται ανταγωνιστικοί στον χώρο του καφέ πραγματοποιεί συνεχείς εκπαιδεύσεις, στο προσωπικό αυτών, μέσω της ομάδας επαγγελματιών Barista η οποία κατέχει πολυετή εμπειρία στον χώρο της καφεστίασης και εκπαίδευση από την SCA.

 

H εκπαιδεύσεις αυτές χωρίζονται σε τρείς ενότητες με στόχο την πλήρη μαθησιακή κάλυψη ενός σύγχρονου Barista.

 

BASIC

Espresso Basic

 

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι οι συμμετέχοντες να αποκομίσουν γνώσεις σχετικές με το προϊόν, για την διαχείριση και την παρασκευή του καφέ, τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές και επιπλέον να σχηματίσουν μια εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με το “ταξίδι”  του κόκκου από την χώρα καλλιέργειας έως το παρασκευή  ενός Espresso.

Slow Coffee

 

Στην ενότητα αυτή αναλύονται, θεωρητικά και πρακτικά, οι ποικίλες μέθοδοι του Hand Brew μαζί με τις μεταβλητές που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα ανάλογα με την μέθοδο παρασκευής ενός καφέ φίλτρου.

Latte Art

 

Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στο κλασσικό Ιταλικό ρόφημα Cappuccino. Σκοπός της είναι οι Barista να μάθουν τις τεχνικές σχετικά με την άρτια παρασκευή ενός Espresso, την επεξεργασία του γάλακτος σε μια κρέμα με σωστή υφή και σύσταση ώστε να μετατρέπουν ένα Espresso σε “έργο τέχνης”.